مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی و فروشگاه آنلاین
به بیان ساده کسب و کار اينترنتی به فروش محصولات ياخدمات دراينترنت گفته میشود. کسب و کارهای اینترنتی در ایران روز به روز رونق می یابد و تعداد بیشتری از صاحبان اندیشه، سرمایه گذاران و کار آفرینان را به سمت خود جذب می کند.
روش های کسب درآمد اینترنتی یکی از سوالاتی است که اکثر کاربران سالهاست میپرسند و فکرشان را به خودش مشغول کرده .
حال سئوال خیلی از شما ممکن است این باشد که آیا اصلاً کسب درآمد از اینترنت در ایران امکان پذیر است یا خیر؟
اگر بخواهیم یک جواب ساده و کوتاه به این سوال مهم بدهیم باید با قاطعیت بگوییم بله کسب درآمد اینترنتی در ایران امکان پذیر بوده و روش های بسیار مطمئنی هم برای کسب درآمد از اینترنت موجود است. و چه بسیار افرادی هم هستند که دارند از همین روش ها کسب درآمد می کنند و به درآمدهای بالایی هم دست پیدا کرده اند.
سوالی که بسیاری میپرسند این است که پس چرا همه نمیتوانند از اینترنت کسب درآمد کنند؟ باید گفت کسب درآمد از اینترنت نیاز به دانش و همچنین صبر و تلاش و پشتکار و البته یادگیری برخی تکنیک ها واستراتژی های لازم برای موفقیت داشته و نمیتوان توقع یک شبه پولدار شدن و یا کسب درآمد آسان را داشت. که البته خبر خوب اینست که خوشبختانه در فضای اینترنت یادگیری و کسب دانش در این زمینه بسیار فراهم است و با کمی تلاش می توانید در این زمینه خبره شوید.
کسب و کارهای اینترنتی نیز به مانند تمامی کسب و کارها نیاز به دانش و پشتکار و برنامه ریزی دارد و شما باید به این نکته توجه داشته باشید که یک کسب و کار اینترنتی تفاوتی چندانی با یک کسب و کار فیزیکی ندارد .
شباهت یک کسب و کار اینترنتی با یک کسب و کار فیزیکی
شما در کسب و کار فیزیکی نیاز به مغازه دارید = شما در کسب و کار اینترنتی نیاز به یک هاست دارید که همان فضای مغازه شماست
شما در کسب و کار فیزیکی نیاز به سرمایه دارید = شما در کسب و کار اینترنتی نیاز به سرمایه دارید منتها به میزان بسیار کمتر
شما در کسب و کار فیزیکی نیاز به دانش و تجربه دارید = شما در کسب و کار اینترنتی نیاز به دانش و تجربه دارید
شما در کسب و کار فیزیکی نیاز به تبلیغات و بازاریابی دارید = شما در کسب و کار اینترنتی نیاز به تبلیغات و بازاریابی دارید
شما در کسب و کار فیزیکی نیاز به ویترین برای اجناس دارید = شما در کسب و کار اینترنتی نیاز به یک سایت دارید که همان ویترین شماست
تفاوت یک کسب و کار فیزیکی با یک کسب و کار اینترنتی در چیست ؟
برای راهاندازی یک شغل سنتی و تداوم آن شما باید هزینههای مختلفی همچون پول پیش و اجاره مغازه، عوارض مختلف برای گرفتن مجوز، هزینه شارژ، قبوض آب، برق، گاز و تلفن و… را بپردازید و به زمان زیادی نیز برای شناختهشدن در بین افراد جامعه نیاز دارید اما با استفاده از فضای مجازی نهتنها هیچ یک از هزینههای ذکر شده را نمیپردازید، بلکه میتوانید به سرعت خود را به مردم معرفی کنید.
ارتباط مشتریان و صاحبان مشاغل
در مشاغل سنتی ارتباط ها یک سویه بوده و تنها از راه مراجعه حضوری مشتریان به صاحبان مشاغل در زمان فعالیت آنها میسر خواهد بود اما در مشاغل اینترنتی ( استارتآپها ) ارتباط دو طرفه است، مشتریان میتوانند در هر زمان و مکانی خدمت مورد نیاز خود را سفارش دهند و صاحبان کسبوکارها هم از میزان رضایتمندی مشتریان خود مطلع میشوند.
اطلاعرسانیها
اگر شما شغل سنتیای دارید و میخواهید خدمتی جدید ارائه کنید تنها راه اطلاعرسانی پیش روی شما انتشار بروشور است و یا اگر بنا به هر دلیلی بخواهید دفتر خود را به مکان جدیدی منتقل کنید چارهای جز نصب اعلامیه جهت معرفی محل جدید دفتر و یا فروشگاه خود ندارید اما باز هم تعداد زیادی از مشتریان شما از دست میروند ولی در کسبو کارهای اینترنتی نه تنها نگران از دسترفتن مشتریان خود بابت تغییر مکان نیستید بلکه در عرض چند ثانیه میتوانید همه را از خدمت جدید خود مطلع کنید.
محدودیتهای زمانی و مکانی
برای شغلهای سنتی همیشه محدودیتهای زمانی و مکانی وجود دارد چه برای مشتریان و چه برای صاحبان مشاغل، هرچه دسترسی فروشگاه و یا دفتر خدماتی راحتتر بوده و زمان ارائه خدمات به مشتریان بیشتر باشد سود بیشتری میبرند، همچنین مشتریان نیز باید سعی کنند در زمان فعالیت فروشگاه و یا دفتر خدماتی خود را به آنجا برسانند اما در مشاغلی که از دنیای دیجیتال استفاده میکنند هیچیک از این محدودیتها وجود ندارد.
خواب بیهوده سرمایه
فرض کنید شما صاحب یک فروشگاه لوازم خانگی و یا لباس هستید اگر موفق نشودید اجناس مرتبط با فصل سرما را تا انتهای زمستان به فروش برسانید باید تا آبان سال بعد صبر کنید، به این شکل حجم زیادی از سرمایه شما باید انبارها بماند ولی کسب و کار اینترنتی به دلیل دربرگیری تعداد زیادی از مخاطبان از کل کشور این فرصت را به شما میدهد تا آسانتر اموال خود را به پول نقد تبدیل کنید.
نیاز به حضور فیزیکی
یکی از بزرگترین معایب مشاغل سنتی نیاز به حضور مداوم و فیزیکی انسانهاست و در صورت بیمارشدن، به سفر رفتن و … که مدت کوتاهی به دفتر خود مراجعه نکنند بخشی از مشتریان خود را از دست میدهند اما دنیای دیجیتال این امکان را به شما میدهد که حتی در بستر بیماری، در سفر و … شغل خود و نیازهای مشتریان را مدیریت کنید.
امروزه کسب و کارهای اینترنتی به سرعت در اقتصاد رشد و پيشرفت کرده است. و این را می توان گفت که خريد و فروش اينترنتی به کوچکترين کسب و کارها اين امکان و فرصت را میدهد که به مخاطبان خود درسطح جهانی با حداقل هزينه دسترسی پيدا کنند.
چگونه می توان از اینترنت کسب درآمد کرد ؟
یکی از سر راست ترین و متداول ترین روش های کسب درآمد از اینترنت راه اندازی فروشگاه اینترنتی می باشد. شما با راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی می توانید کسب و کار خودتان را در فضای مجازی آغاز کنید.
برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی به موارد ذیل بطور خلاصه اشاره میکنیم که شما به آن نیاز دارید
۱ – مرحله اول در راه اندازی فروشگاه اینترنتی : محصول خود را مشخص کنید . (( خب این مرحله با راه اندازی یک فروشگاه یا مغازه واقعی هیچ تفاوتی ندارد. شما باید مشخص کنید تصمیم به فروش چه محصولی دارید. در انتخاب دقت به خرج بدهید. مشخص کنید که مزیت شما برای فعالیت روی این کالا ها چیست ؟
آیا نماینده انحصاری این دسته از محصولات هستید و یا خودتان تولید کننده محصولات هستید؟
آیا شما در حوزه ای که قرار است کالاهای خود را به فروش برسانید، تخصص دارید؟
آیا امکان فروش اینترنتی محصول وجود دارد ؟
۲ – مرحله دوم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی: مشخص کردن بازار هدف می باشد
فرض کنید که حوزه پوشاک را برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود انتخاب کرده اید. در این صورت بازار هدف شما کدام دسته از مشتریان هستند؟ آیا به صورت اختصاصی روی فروش پوشاک خانم ها تمرکز دارید؟ آیا در زمینه پوشاک کودک فعالیت دارید؟ روی چه دسته از مشتریان تمرکز دارید؟
۳ – مرحله سوم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی: از این مرحله به بعد وارد فاز اجرا خواهید شد. مسئولیت شما در این مرحله انتخاب یک نام، ثبت دامنه اینترنتی و در نهایت انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا برای فعالیتتان است. هم چنین در صورتی که شما به برند سازی در طولانی مدت فکر می کنید، گام های اول را باید درست بردارید. در انتخاب نام برند دقت کافی را به خرج بدهید. طراحی یک لوگو که فروشگاه شما با آن شناخته شود هم ضروری است.
در خصوص سیستم های مدیریت محتوا و در واقع آن چیزی که به کمک آن می توانید فرآیند خرید را برای خود راه اندازی کنید چند انتخاب پیش روی شماست. اولین مورد استفاده از سیستم های اختصاصی است. استفاده از سیستم های اختصاصی به این معنی است که شما برای راه اندازی فروش اینترنتی یک سیستم طراحی و برنامه نویسی کنید.
در بخش اول باید تیم مهندسی نرم افزار شما به سنجش نیازمندی شما بپردازد. البته راه اندازی فروشگاه اینترنتی از نظر فنی استاندار های مشخصی دارد و شاید در جزئیات نیاز به جر و تعدیل داشته باشد. در گام بعدی ظاهر سایت و صفحات آن (به عبارتی واسط کاربری یا UI ) باید طراحی گردد. فاز آخر این نوع طراحی هم مربوطه به کد نویسی است.
یک راه کم هزینه تر برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی استفاده از سیستم های آماده می باشد. این موارد معمولا به صورت رایگان ارائه می شوند اما خدمات مربوط به راه اندازی آن ها و پشتیبانی آن ها رایگان نیست. از جمله سیستم های مدیریت محتوای رایگان می توان موارد زیر را نام برد:
جوملا
وردپرس
پرستاپ
مجنتو
اپن کارت
مرحله چهارم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی: جذب نیروها و در واقع تیمی است که باید به آن وسیله کار خود را انجام بدهید. کار شما با طراحی سایت در راه اندازی اولیه فروشگاه اینترنتی به اتمام نمی رسد. تولید محتوا فروشگاه اینترنتی یکی از مهم ترین بخش هایی است که باید به آن توجه کنید. بدون محتوا سایت شما چیزی برای ارائه به مشتریان نخواهد داشت. با در نظر گرفتن موارد تخصصی در تولید محتوا است که بخش بزرگی از فرآیند بازاریابی آنلاین در فروشگاه اینترنتی شما پوشش پیدا می کند.
به جز تولید محتوا شما باید به فکر یک تیم فنی برای پشتیبانی و رفع احتمالی اشکالات وب سایت ، نیروهای پشتیبان مشتریان و بازاریاب باشید. از استخدام یا همکاری با یک مشاور خوب هم غافل نشوید.
مرحله پنجم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی: اخذ نماد اعتماد الکترونیک و مجوز های دیگر در صورت نیاز است. شما میتوانید با مراجعه به سایت enamad.ir مراحل دریافت نماد را آغاز کنید تا هرچه سریعتر آن را دریافت کنید. پس از ثبتنام میبایست مراحل کار از سوی کارشناسان این مجموعه دولتی پی گیری می شود. اهمیت دریافت نماد در آن است که زمانی که شما بخواهید درگاه مستقیم بانکی دریافت کنید؛ یکی از ملزومات دریافت درگاه پرداخت بانکی، داشتن نماد اعتماد است. و مورد دیگر مهمی که وجود دارد تاثیر آن در ذهن کاربران است. نماد اعتماد میتواند به مشتریان شما اطمینان بدهد که شما قلابی یا Fake نیستید، آدرس و شماره تلفن تایید شده دارید و میتواند به شما اعتماد کند.
مرحله ششم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی: دریافت درگاه های پرداخت اینترنتی برای کسب و کار شماست. فروشگاه های مختلف روش های مختلفی را برای پرداخت وجه محصول، پیش روی مشتری قرار میدهند. از جمله پرداخت آنلاین، واریز به شماره حساب یا پرداخت نقدی در محل از این گزینه ها است. این روزها با توجه به گسترش خدمات الکترونیک بانکی، اغلب افراد گزینهی پرداخت آنلاین را ترجیح میدهند. بنابراین دریافت درگاه از بانک های معتبر باید در برنامه شما باشد.
البته راه دیگری هم برای دریافت درگاه پرداخت نیز وجود دارد. شما می توانید از درگاه های پرداخت شخص ثالت استفاده کنید. نمونه این درگاه ها پی پال، جهان پی، زرین پال ، آیدی پی و … است. نحوهی کار این سیستم ها به این گونه است که با ثبت نام در آنها، یک صفحهی پرداخت اختصاصی در اختیار شما قرار میگیرد که مشتری میتواند پرداخت خود را از طریق این درگاه ها انجام دهد. استفاده از بعضی از این درگاه ها رایگان است. و برای برخی دیگر باید درصدی را از هر مبلغ واریزی به عنوان کارمزد به آن ها ارائه کنید. نکته خوشحال کننده در مورد این درگاه ها این موضوع است که نیازی به اخذ نماد اعتماد برای راه اندازی درگاه شما نیست.
و در پایان می توان گفت که شما اگر تا بحال وارد این نوع از کسب و کار نشده اید می بایست بدلایل که در ذیل برای شما برمیشماریم باید هرچه سریعتر وارد این حوزه شوید تا بتوانید کسب و کار خود را توسعه و از مزایای آن نیز برخوردار گردید.
۱- تجارت شما ۲۴ ساعت در روز بدون توقف زمان فعالیت خواهد کرد.
۲- پائین آمدن هزینه های نیروی انسانی
۳- حضور در اینترنت و کسب سهم بیشتر از بازار
۴- جذب مشتریان بالقوه و ناپایدار
۵- افزایش توان رقابتی
۶- و مهمتر از همه دسترسی به مخاطبین و مشتریان طبقه بندی شده و هدفمند
*************************